Succesvolle CUI Masterclass bij Bilfinger

Bilfinger Industrial Services hield op 12 juni jl. in samenwerking met VIB, Vereniging ION, TU Delft en Johan Sentjens (Temati/NCTI) een middagsymposium over corrosie onder isolatie (CUI).

De kosten voor corrosie bedragen in Nederland 3-4 % van het BNP, oftewel €20 miljard. 30% van die kosten hadden voorkomen kunnen worden door simpele maatregelen of kennis van zaken. In de (petro)chemische industrie beslaat de post isolatie ca. 3% van de projectkosten en bedraagt de post onderhoud isolatie 5-8% van het totale onderhoudsbudget. Een relatief kleine besparing betekent dus direct veel opbrengst.

In de presentatie van Egbert Stremmelaar BSc MBA RAE en directeur Vereniging ION (Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland) werd in gegaan op de recente ontwikkelingen op het gebied van coatings in relatie tot CUI. Daarbij kwamen ook het gedrag van organische- en metallieke coatings, isolerende coatings en de mogelijkheden van het monitoren en inspecteren van de coatings onder de isolatie aan de orde.

Hoe een en ander uitwerkt in de praktijk werd uit de doeken gedaan door Johan Sentjens, product en business development manager bij Temati en bestuursvoorzitter van NCTI. Hij benadrukte de onderdelen van de CUI mitigation strategy waarin kernwaarden worden benadrukt als Senior Management awareness, het belang van engineering op basis van best-practice en de invloed van isolatie en voordelen CINI. Ook nam hij de aanwezigen mee langs RBI en huidige ervaring met NDE-technieken.

Voordat corrosie doeltreffend aangepakt, dan wel voorkomen kan worden, moet eerst duidelijk zijn onder welke omstandigheden deze aantasting kan ontstaan, zo stelde Dr. Yaiza Gonzalez-Garcia, Assist. Professor Corrosion Technology and Electrochemistry, Materials Science and Engineering Department van de TU Delft. Zij deed onder andere onderzoek bij Tata Steel, Akzo Nobel en Fokker.

Na de bijeenkomst kregen de aanwezigen een rondleiding bij LCR in Roosendaal. 

Nieuws

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Training nieuwe norm VCA

Op donderdag 13 juni 2019 vindt van 09.00 uur tot 12.00 uur bij Van der Valk in Nieuwerkerk ad IJssel voor in het kader van de Works..
 

Groningen verwarmt met waterstof

Groningen heeft een nieuwe verwarmingsinstallatie in gebruik die 30% waterstof bijmengt met aardgas. Deze is 18 maart 2019 officieel..
 

10e Landelijke Asbest Praktijkdag

De turbulente asbestpraktijk en de weg naar risicogestuurd werken staat centraal op 16 mei 2019 tijdens de tiende editie van de Land..
 

Richtlijn Steigers officieel van kracht

De nieuwe Richtlijn Steigers is opgenomen in de Arbocatalogus Bouw & Infra. Dat betekent dat de richtlijn, die al te vinden was ..
 

Subsidies CO2-reductie industrie open

Sinds 21 februari 2019 zijn de Demonstratieregeling energie-innovatie industrie - DEI+ en Topsector Energiestudies Industrie open. Z..
 

CINI inspecteurs, ook bij OOI

Vijf isolatiespecialisten hebben dinsdag 19 februari 2019 het felbegeerde certificaat certified CINI Inspection Inspector behaald. O..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

Nieuwe algemeen directeur Merford

Per 1 maart 2019 start Robbert-Jan Ter Horst als nieuwe algemeen directeur van Merford. Hij volgt Adrienne Vertooren op, die als twe..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..
 

Bijpraatsessies Trends in Utiliteitsisolatie

VIB gaat in maart, april en mei met de isolatiesector in zes regionale bijeenkomstende de dialoog aan over het Trendrapport voor de ..
 

CUI op komende Maintenance Next

Corrosie onder isolatie (CUI) is thema op vakbeurs Maintenance Next (9-11 april 2019, Ahoy Rotterdam). Het netwerk voor smart mainte..
 

DaniŽl Post nieuwe CEO Bilfinger

Per 1 januari 2019 wordt Daniël Post (46) de nieuwe CEO van Bilfinger Industrial Services België/Nederland. Hij volgt de h..
 

Verbreding SDE+

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie wordt met ingang van 2020 verbreed.