Informatieplicht energiebesparing 1 juli a.s.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verplicht ondernemers om gemeente of omgevingsdienst te informeren over de energie besparende maatregelen die zij hebben getroffen. De uiterste datum voor de eerste informatieronde is (vooralsnog) gesteld op 1 juli 2019.

Er is een digitale informatietool in de maak evenals sectorlijsten met maatregelen (betrekking hebbende op het gebouw, het proces en faciliteiten) die zich allemaal binnen vijf jaar moeten terugverdienen. Een ondernemer kan hieruit de voor het bedrijf relevante maatregelen kiezen of zelf met een gelijkwaardig alternatief komen. De informatieplicht geldt niet indien het energiegebruik op jaarbasis kleiner is dan 50.000 kWh aan elektriciteit en kleiner is dan 25.000 M3 aardgas.
 
VIB en Koninklijke Metaalunie zijn warm voorstander van energiebesparing, met de kanttekening dat deze geringe administratieve lasten opleveren en worden geflankeerd door een stevige handhaving. Samen met andere brancheorganisaties en de koepelorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland wordt maximaal ingezet op een minimale administratieve last bij het voldoen aan de informatieplicht en een maximale herkenbaarheid en gedragenheid van de maatregellijsten en de implementatie daarvan.

Actuele informatie over de informatieplicht is op onderstaande links te vinden.

Op de RVO.nl-website www.rvo.nl/informatieplicht staat de algemene informatie over de informatieplicht. Deze website zal regelmatig worden geactualiseerd met onder andere de veel gestelde vragen over het rapportagesysteem. Hier worden ook ook een stappenplan voor het voldoen aan de informatie- en energiebesparingsplicht en een animatie hierover gepresenteerd.

Met de Wetchecker energiebesparing kan een ieder gelijk checken of hij/zij een informatieplicht heeft en of hij/zij aan andere energiebesparingsverplichtingen moeten voldoen.

Op de InfoMil-website staat alle informatie over de Wet milieubeheer en de Erkende Maatregellijsten (EML) en een FAQ over de EML.

Via social media (twitter en LinkedIn) zullen door RVO.nl regelmatig berichten worden verspreid.

Inspirerende verhalen van ondernemers, die energie besparen zijn te vinden RVO.nl en InfoMil.
 

Nieuws

Installatiesector in de lift

Voor bijna 12 procent van de installatiebedrijven voorspelt bedrijfsinformatiespecialist Graydon de komende 12 maanden groei. De ver..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Goed jaar voor Rockwool

Steenwolfabrikant Rockwool in Roermond heeft een goed jaar achter de rug. Het bedrijf boekte in 2018 een hogere omzet én een ..
 

Meer bedrijven in aanmerking voor subsidie CO2-besparing

Meer bedrijven kunnen vanaf volgend voorjaar gebruik maken van subsidie voor CO2-besparende technieken. Door een vernieuwing van de ..
 

Maintenance for Energy bij Thermatras

Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud NVDO en VIB besteden op donderdag 27 juni 2019 tijdens het jaarcongres van Energie V..
 

Informatieplicht energiebesparing 1 juli a.s.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verplicht ondernemers om gemeente of omgevingsdienst te informeren over de ene..
 

Beeldimpressie Maintenance Next 2019

De contacten zijn gelegd, de offertemap aangedikt en de stands weer afgebroken en in de opslag gezet voor de volgende keer. Wie nog ..
 

Ondernemersnieuwsbrief Europese Verkiezingen

Op 23 mei 2019 gaat Nederland weer stemmen, nu voor de Europese verkiezingen. In een reeks speciale verkiezingsnieuwsbrieven ‘..
 

De Koning vertrekt bij NCTI

Algemeen directeur Paul de Koning is per direct niet langer actief voor het Nederlands Centrum voor Technische Isolatie NCTI. Dit he..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Training nieuwe norm VCA

Op donderdag 13 juni 2019 vindt van 09.00 uur tot 12.00 uur bij Van der Valk in Nieuwerkerk ad IJssel voor in het kader van de Works..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..