Verbod asbestdaken van de baan

Een voorgenomen verbod op asbestdaken per 2025 is van de baan. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft het kabinetsvoorstel aangepast vanwege zorgen in de Eerste Kamer over de haalbaarheid en betaalbaarheid van het verbod.

Het wetsvoorstel haalde het niet in de Eerste Kamer. Alle partijen in de Tweede Kamer, met uitzondering van de SGP, gingen in oktober nog akkoord met het verbod.

Volgens het oorspronkelijke wetsvoorstel zouden astbestdaken per 31 december 2024 verboden worden, maar veel senatoren vrezen dat het voor veel mensen onmogelijk en onbetaalbaar is om voor die datum hun dak te laten vervangen.

Van Veldhoven is ook van plan om gemeenten uitstel te bieden tot en met 2030. Het gaat hierbij om gevallen "asbestdaksanering als gevolg van bijvoorbeeld sloop, grootschalige renovatie of verduurzamingsprojecten in de tussenliggende periode reeds is voorzien", schrijft ze in een brief aan de Kamer. Dit moet schrijnende gevallen voorkomen.

De wet, die bij goedkeuring vanaf 1 januari 2028 gaat gelden, verplicht eigenaren om asbesthoudende producten te verwijderen. Het verbod richt zich op asbesthoudende daken waarbij het asbest in contact staat met de buitenlucht verwijderd moeten zijn. Het gaat hierbij om golfplaten daken en dakleien, niet om dakbeschot.

Voor de verwijdering van asbest kondigde Van Veldhoven eerder al een speciaal fonds aan voor mensen die bijvoorbeeld leven van een AOW-uitkering of wiens vermogen vast zit in het huis. Er wordt ook 5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor schrijnende gevallen. In Nederland is er zo'n 80 miljoen vierkante meter aan dak met ziekteverwekkend asbest.

Nieuws

Gratis bezoekersregistratie Industrial Heat & Power geopend

De gratis bezoekersregistratie van de vakbeurs Industrial Heat & Power is open. Het B2B-evenement voor professionals actief in d..
 

Kabinet, verwaarloos ondernemingsklimaat niet

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland vinden dat het kabinet in de gisteren gepresenteerde miljoenennota een paar goede wendingen ..
 

Arbotechniek: hét platform voor veilig en gezond werken

Vol trots lanceert ArboTechniek, voorheen II Mens & Werk, vandaag haar nieuwe platform op gebied van veilig en gezond werken in ..
 

Themaplein Technische Isolatie op Industrial Heat & Power

Tijdens de vakbeurs Industrial Heat & Power (8 tot en met 10 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch) is de technische isolatie..
 

Voorlichtingsbijeenkomst Wet Arbeidsmarkt in balans

MKB-Nederland, VNO-NCW en AWVN organiseren een serie voorlichtingsbijeenkomsten over de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) die op 1 ja..
 

Nieuwe cao maakt sector aantrekkelijker

Na lange en stevige discussies hebben werkgevers en vakbonden vandaag een akkoord bereikt over de nieuwe cao’s in de Metaal en..
 

Klimaatakkoord mist industriële isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Industrial Heat & Power, sector toont besparingspotentie isolatie

VIB, de branchevereniging voor ondernemers in het technisch isolatiebedrijf geeft met haar aanwezigheid op Industrial Heat & Pow..
 

Europese bijdrage slimme CO2-reductie Oost Nederland

Het Europese subsidieprogramma OP Oost stelt vanaf 16 mei 2019 17 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijdragen aan “S..
 

Praktijkdagen 2019 monteurs en leidinggevenden

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Praktijkdagen 2019 middenkader en management

Veilig werken is de basis voor een gezonde werkomgeving, elke dag weer. Neem daarom deel aan één van de Praktijkdagen ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..
 

RI&E in een halve dag

I&I Mens en Werk heeft een nieuwe branche RI&E gelanceerd. Dit instrument is voor alle leden van de I&I branche gratis b..