Drone inspecteert zelfstandig olieterminal

Vooruitlopend op nieuwe Europese regels zijn bij de Maasvlakte Olie Terminal (MOT) testvluchten uitgevoerd met een autonoom vliegende drone die olieopslagtanks en leidingen inspecteert. In Nederland zijn vliegende drones zonder bestuurder nog verboden, maar er is nieuwe regelgeving op komst.

Inspectiedrones werden al bij MOT ingezet maar nooit zonder piloot. De bedrijven Falcker en Percepto die de testvluchten hebben uitgevoerd, verwachten dat er in de Europese regelgeving in 2020 ruimte komt voor autonoom vliegende drones. Voor de testvlucht met het robotvliegtuig verleende de Inspectie Leefomgeving en Transport een onthefing.

Een zelfvliegende drone kan installaties controleren op beschadigde onderdelen, lekkages en warmtelekken. Bij MOT staan 39 opslagtanks waarvan de meeste uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw met een grote onderhoudsvraag. Inspectie met een zelfvliegende drone is goedkoper en efficiënter dan met een piloot, al moeten beelden vanzelfsprekend altijd door een mens worden beoordeeld. Foto: Shutterstock.

Nieuws

Voorbereiding warmteleiding Moerdijk stilgelegd

Na een voorbereidingsperiode van meerdere jaren hebben de partners in EnergywebXL besloten de ontwikkeling van de warmte- en CO2-kop..
 

Drone inspecteert zelfstandig olieterminal

Vooruitlopend op nieuwe Europese regels zijn bij de Maasvlakte Olie Terminal (MOT) testvluchten uitgevoerd met een autonoom vliegend..
 

Nieuwe cao-boekje Isolatiebedrijf beschikbaar

Leden van de VIB kunnen de papieren versie van het nieuwe cao-boekje Isolatiebedrijf 2019-2021 bij het secretariaat bestellen. 
 

Klimaatakkoord mist industriŽle isolatie

Het voorstel voor een Klimaatakkoord dat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer stuurde, mist é..
 

VNO-NCW wil breed balansakkoord

‘Maatschappelijk gezien agendeerde de minister-president met uit zijnspraak over de salarissen een belangrijk thema, namelijk ..
 

Versneld overschakelen op waterstof

De provincie Zuid-Holland moet versneld inzetten op het ontwikkelen van een duurzame waterstofeconomie. Dat advies geeft een team va..