Kwaliteit

De industrie kent gestructureerd isolatiewerk sinds mensenheugenis. Procesbeheersing maakte dit noodzakelijk. Veel isolatiebedrijven kregen hun bedrijfsmatige vorm toen isolatie in de scheepsbouw opkwam. Isolatie was vooral een middel om warmteafgifte van de installatie tegen te gaan. Isolatie is de utiliteit kreeg zijn opmars toen verwarmingsleidingen moesten worden geïsoleerd.
Tegenwoordig zijn het meestal de adviseurs en ingenieursbureaus die het isolatiesysteem voorschrijven. Van de isoleerder wordt verwacht dat hij meedenkt in oplossingen en kennis inbrengt. Opdrachtgevers waarderen de actieve opstelling van de isolatieondernemer. Zo is de opdrachtgever verzekerd van een systeem dat langdurig functioneert en beheerkosten reduceert.
De kwaliteit en het vakmanschap van de isoleerspecialist maakt het verschil in verwerving en uitvoering van opdrachten en projecten. Isolatiebedrijven bieden hun monteurs een uitgebreide vakopleiding bij de Stichting OOI aan. Gediplomeerde en gecertificeerde vakspecialisten geven het isolatiewerk vakkundig gestalte dankzij het opleidingsinstituut dat net zo sterk in de branche is verankerd als de ondernemersvereniging VIB.
Ook de fabrikanten van isolatiematerialen en -systemen spannen zich in voor onberispelijke verwerking van hun producten tot betrouwbare installaties. Er vinden vaak driehoekscombinaties plaats tussen opleiders, isolatiedrijven en producent om te komen tot een optimale borging van kwaliteit en betrouwbaarheid. Kennis op het gebied van nieuwe technieken wordt uitgewisseld tussen de leden via training, het vakblad Isolatie Magazine en bijeenkomsten.

De CINI-normen, van Nederlandse oorsprong en inmiddels weredlwijd een begrip, geven kwaliteit een objectief fundament. Deze normen zijn vooral van toepassing op industriële systemen. De isolatiebranche werkt aan een nieuwe norm voor utiliteitsisolatie. Producenten en leveranciers van isolatiematerialen bevorderen de kwaliteit met verwerkings- en montagevoorschriften. De combinatie van ontwerp, materiaalspeficaties en correcte uitvoering worden steeds vaker geborgd in systeemgaranties.